projecten + advies
nieuws
cv
contact
zie alle berichten

Skelet MFC Nieuwlande overeind

Koninginnedag of moet ik schrijven Koningsdag 2013.

De grenenhouten spanten van het MFC Nieuwlande zijn daags ervoor opgericht, morgen wordt gestart met het plaatsen van de steigers. Vandaag de enige dag om het skelet in volle glorie in beeld te brengen. Exact om 10.00ur terwijl Beatrix en Willem Alexander de handtekeningen zetten stap ik over de omheining van de bouwplaats. Camera in de aanslag, gelukkig laat de zon zich af en toe zien tussen de bewolking door.

In dit project is een van mijn ontwerpdoelen uitgekomen. "Ontwerp een duurzaam gebouw door vrije indeelbaarheid met een houten spantconstructie."  De getimmerde dakdozen zijn nog niet aangbracht, deze zullen gaan zorgen voor de horizontale afsteuning van de spanten. Passend bij de referentie van en boerenschuur blijven de stalen stabiliteitskruizen zichtbaar.

De spantconstructie maakte niet alleen vrije indeelbaarheid mogelijk. Het leeuwendeel van de langsgevels kan hierdoor ook worden voorzien van trippleglas van vloer tot goot. De barrruimte zal als entree van veraf zichtbaar zijn bij de benadering door het dorp. Vanuit het gebouw is het omringende slagenlandschap van zwarte akkers tot blauwe lucht zichtbaar. Het karakter van het MFC ligt hiermee verankerd in die van het dorp.

Mooi vind ik het ritme van de reeks opeenvolgende spanten. Dit ritme zal straks als ruggegraat van het MFC zichtbaar blijven. Ieder spant aangeschenen door daglicht dat via het glas in de nok zal binnenvallen.  Het ontwerp heeft vanaf nu vorm gekregen. Zichtlijnen zijn herkenbaar. Het perspectief van de nokrichting in combinatie met de laan langs de Akkerweg. De pleinruimte is voelbaar. 

Hieronder een impressie aan de hand van enkele foto's.

   

 

Bezoekadres:  -  -  -  - Tel: +31-(0)26-37 91 895
Postadres: Flierensestraat 39 - 6691GB - Gendt
E-mail: info@aarsenarchitect.nl
sluiten