projecten + advies
nieuws
cv
contact
zie alle berichten

Bouw brede school start snel

door Tim Durlinger

Woensdag 29 maart 2006 - Boxtel - De bouw van een wijkvoorzieningencentrum in Boxtel, waarin onder meer basisschool De Walpoort en gemeenschapshuis De Walnoot moeten komen, start nog dit jaar en is rond 1 januari 2008 klaar. Die verwachting spreekt demissionair welzijnswethouder Anton van Aert (PvdA/GroenLinks) uit. Directeur Niek Scholts van De Walpoort is voorzichtiger: „Als we er in de zomer van 2008 in zitten, dan hef ik het glas“.

Het gebouw komt in het hart van De Heerewaerde, het nieuwe centrumgebied van de wijk Selissenwal. Het eerste woningcomplex daarvan, Rentmeester, is inmiddels opgeleverd. Dat is bijna ook het geval bij het tweede, Banier. Terwijl De Ridder, als derde blok met huizen, nog volop in aanbouw is.

Het schetsontwerp is gisteren redelijk positief ontvangen door de regionale welstandscommissie. Peter van Aarsen van het Arnhemse architectenbureau GAJ presenteerde het voorlopig ontwerp. Daarin komen onder meer De Walpoort en De Walnoot. De schets laat een pand zien in de vorm van een negen, met diverse etages. Maximum hoogte is tien meter.

Het deel dat aansluit op Banier - de gebouwen worden gescheiden door een openbare ruimte van vier meter - bevat een parkeergarage voor gebruikers van het gemeenschaps-huis. Aansluitend daarop bevinden zich drie klassen en een speellokaal van De Walpoort, een peuterspeelzaal en twee groepen van een kinderdagverblijf. In het deel dat het dichtst bij De Dommel ligt, komt De Walnoot met een ’huiskamer’ voor de buurt, een bar en een grote zaal. Die laatste krijgt een groot venster met uitzicht op de rivier. De Dommel wordt bovendien een beetje het plangebied in ’gegraven’. Ook De Walpoort kan gebruik maken van de grote zaal.

Op de eerste etage komen de overige zes lokalen van de school en de buitenschoolse opvang, gegroepeerd rond een ’studieplein’. Verder zijn hier drie vergaderruimtes gepland en een gymzaal, die ook in de avonduren te huren is. Centraal in het gebouw komt een voor alle gebruikers bereikbare lift.

Architect Hans Semeijn van de regionale welstandscommissie sprak gisteren van een ’hele interessante hoofdvorm’. Wel vonden hij en collega Toon Kandelaars het gebouw wat gesloten, met name aan de zijde van het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal: „Nu heeft het de uitstraling dat de gebruikers naar buiten mógen kijken“.

Eindelijk

Schooldirecteur Scholts is blij dat er eindelijk vaart in het plan zit. Hij is niet te spreken over de rol die landschapsarchitect La4Sale in het voortraject heeft gespeeld. Die heeft volgens hem met allerlei aanvullende eisen, zoals de parkeergarage, volledig de snelheid uit het proces gehaald: „Dat heeft ons zeker een half jaar gekost“. De Walpoort was volgens hem eerder beloofd eind dit jaar in de nieuwbouw te kunnen. De eerste ideeën om in de Boxtelse wijk Selissenwal een brede school te openen, stammen uit 1997.

De gemeente wil er onderwijs combineren met een buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal en maatschappelijke activiteiten voor de wijk. Boxtel had vier partijen op het oog: de basisscholen De Walpoort en Molenwijk, gemeenschapshuis De Walnoot en jeu de boulesclub De Walnoot.

De laatste kon zich in 2002 niet vinden in de plannen en haakte af. Later dat jaar besloot ook de Molenwijkschool liever in een eigen gebouw te blijven. Dat gebeurde nadat in april 2002 het bouwplan van bureau Marx & Steketee was afgekeurd en later dat jaar het alternatief van bureau Team Building BV. De gemeente heeft 4,5 miljoen euro voor de bouw opzij gezet.

Bezoekadres:  -  -  -  - Tel: +31-(0)26-37 91 895
Postadres: Flierensestraat 39 - 6691GB - Gendt
E-mail: info@aarsenarchitect.nl
sluiten